zondag 17 april 2016

Een week stage, apartheid en de zonsondergang van Jo'burg

En we zijn alweer een week verder. Wat vliegt de tijd voorbij!

Weer een week in het ziekenhuis stage gelopen, het plan is nu drie dagen zaal, één dag operaties en één dag kliniek. Helaas worden die dagen dan wel constant opgebroken door erg veel lessen. Niet helemaal wat ik verwachtte, ook niet mijn grootste hobby maar ik leer wel veel bij. Vooral ook door de intensieve opleiding die de artsen bieden tijdens de zaalrondes en dergelijke. Je verbaast je toch steeds opnieuw weer van de vergevorderde cases die er in het ziekenhuis komen, overdreven grote tumoren, zware infecties en mensen op t randje van overlijden.

Ik sta deze weken op de afdeling Head & Neck. Hier zien we vooral speekselkliertumoren, wat infecties in die regio en eventuele zware verwondingen. Daarnaast liggen er nog algemene patiënten die toevallig door een van onze artsen werd opgenomen. Dat is dan vooral galblaasproblematiek. Het rooster is fors met dagen van 7u00 tot 17u00 met voor en na nog een uur rijden, maar in praktijk valt het geregeld wel mee. Maandag en dinsdag duren wel lang, maar de andere dagen is het variërend 14u á 15u dat ik kan vertrekken.

Maandag avond zijn we met z'n allen uiteten geweest. Dat is traditie bij Friends. Omdat de maandag bij de plaatselijke italiaan 'Capeesh' alle pizza's halve prijs zijn, is dat het gebruikelijke adres. De medewerkers breekt het zweet wel uit als we komen gezien we meteen het volledige balkon innemen met 30 man. Dat betekent dan ook dat we een kleine 3 uur hebben moeten wachten op het eten, maar dan hadden we wel allemaal tegelijk hete pizza's. Erg gezellig!

Op vrijdag was het tijd voor de andere traditionele maaltijd. Net als voorgaande weken hebben we weer een braai georganiseerd. De barbecue naast het zwembad, muziek aan, drankje in de hand en lekker kletsen en eten met elkaar. Naast alle bewoners van Friends waren er nog een hele groep vrienden en collega's uitgenodigd. Achteraf nog gaan stappen met de groep van Friends.

Deze zaterdag zijn we weer met de auto naar Johannesburg gereden. Dit keer voor een culturele trip naar het Apartheidsmuseum. Heel indrukwekkend. Het is een groot museum dat de apartheid door de jaren heen en over de hele wereld in beeld en geluid tentoon stelt. Mooie beelden, schokkende beelden en vooral enorm veel stof om over na te denken. Het museum vertelt het verhaal van decennia van segregatie en opstand hiertegen, een verhaal van zowel intolerantie en gruwelijkheden als van helden en heldinnen vechtend voor gelijkheid. Vanaf de ingang van het museum werd de toon meteen gezet. Je werd willekeurig door je ticket ingedeeld in 'blankes' of 'nie-blankes'. Direct bij de ingang werd je op ras gescheiden.

In het museum mochten geen foto's worden gemaakt maar een bezoek aan het museum kan ik iedereen aanraden!

Als afsluiter van de dag zijn we doorgereden naar het centrum van Johannesburg om naar Livingroom te gaan. Dit is een rooftop bar met een prachtig uitzicht over de skyline van Jo'burg. Het hele dak is aangekleed met overal bomen en planten, een DJ die loungemuziek speelt en een bar met heerlijke cocktails. Daar hebben we de zonsondergang kunnen bekijken uitkijkend over de skyline.


Zondag maar even rustig aan gedaan, even uitrusten, wat dingen regelen en even bloggen natuurlijk. En de plannen zijn zo goed als rond! Volgend weekend gaan we met een groepje van 5 naar het Kruger wildpark! Ik kan niet wachten!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten