woensdag 27 april 2016

Kruger National Park! Deel 1

Vandaag is het Freedom day en dus een goede reden om op een Koningsdag zonder festiviteiten maar eens aan het typen te slaan. Dit weekend ben ik immers met 4 anderen een weekend naar het Kruger National Park geweest. De anderen waren: Philip (chauffeur 2, Zwitserland), Gabriela (Oostenrijk), Pascal (Duitsland) en Even (Noorwegen). Allemaal bewoners van Friends. De vrijdag op voorhand hadden we een afscheidsbraai voor iemand maar ik ben rond 12 uur toch maar even mijn nest in gedoken voor een paar uurtjes.


Om 3 uur ging de wekker weer, gauw even douchen en op naar de auto. Rond half 4 vertrokken we met een gehuurde Nissan Almera richting Phalaborwa waar we via de Paul Kruger gate het park in zouden rijden. Het was een lange rit, 5 uur in totaal. Onderweg gestopt bij Alzu Petroport, een tankstation met een aanliggend meer waar geregeld neushoorns komen drinken. Nouja vandaag dus niet, wel 3 buffels gezien, een lekker bakkie pleur gedronken en weer verder gereden. Prachtige natuur om ons heen, de zonsopkomst tegemoet gereden en uiteindelijk rond 9 uur bij de gate.

Toen werd het nogal duidelijk dat het een strenge boel is. Eerst een volledige controle van de achterbak en zelfs met een spiegel de onderkant van de auto. We hadden twee flessen wij mee voor de avond. Die mochten meteen de vuilbak (en waarschijnlijk later de tas van de bewaker) in... geen alcohol in het park. Toen ons allemaal registreren en dan konden we eindelijk naar binnen.. was het niet dat de bewaker ons op een platte band attendeerde... doorrijden tot het eerste kamp was het devies. En wat was het warm! Met 41 graden met 5 mensen in een autootje met nogal sputterende airconditioning is niet echt ideaal, maar ons doel maakte erg veel goed.

Ondanks dat de garage onze eerste stop zou zijn ging het toch echt beginnen. De eerste rit door Kruger. Meteen bij de binnenkomst een enorme groep impala's om ons te begroeten. Veel foto's gemaakt. Vervolgens verder gereden terwijl we allemaal driftig om ons heen kijken om dieren te spotten. Bij de eerste rivier nog een krokodil weten te spotten en toen waren we bij de garage. Gelukkig wist ik enigszins hoe ik een band moest verwisselen dus dat ging allemaal redelijk soepel eigenlijk en konden we snel verder met onze safari. We zouden rijden van Paul Kruger gate naar Orpen gate waar ons een Sunset drive en onze accommodatie te wachten stonden.




Wat hebben we de eerste dag al veel gezien! Overdag enorm veel olifanten, giraffen, allerhande soorten antilopes, wildebeesten, buffels en prachtige vogels. Zo gaaf! Prachtige natuur, olifanten en giraffen tot op een meter afstand van de weg, een olifant spelend in het water, baby olifantjes en baby giraffen. Enorm indrukwekkend. Ik denk dat de foto's voor zichzelf spreken.




Om vier uur moesten we verzamelen voor de sunset-drive. Allemaal in een safari-truck met nog een paar AustraliĆ«rs en Amerikanen en toen rond rijden. De chauffeuse vroeg wat we wilde zien. Voor ons was het duidelijk, neushorst en katachtigen want die hadden we totaal nog niet gezien. Terwijl het nog licht was niet al te veel gezien afgezien van een prachtige zonsondergang.  Echter in de nacht hadden we meer geluk. Drie mensen kregen een schijnwerper en dan was het de omgeving scannen voor reflecties van de ogen van dieren die dan rood, groen of oranje oplichtten. Jakhalzen, bushbabies, veel antilopes gezien. Even later een stukje van de weg was het raak! Neushoorns! Helaas geen foto kunnen maken in die licht omstandigheden maar zo gaaf om te zien! Toen een heel stuk bar weinig gezien eigenlijk. En toen uit het niets werden we allemaal gevraagd stil te gaan zitten. Er liep een leeuw langs de weg!! De leeuw keek niet op of om naar de truck en zo konden we een heel stuk met de leeuw mee op rijden met de leeuw een kleine 2 meter van de truck vandaan!





Hierna was het op naar de accommodatie. Het was inmiddels half 10 en pikkedonker. Net buiten de gate moest het zijn, daar vonden we een bord. We gingen naar Wild Olive Tree Camp maar wisten eigenlijk bar weinig van de accommodatie behalve dat een bekende van ons het erg goed vond. Na het bord reden we een bospad op van 1 wagen breed met verkeersdrempels zo hoog dat ondanks zo schuin mogelijk te rijden elke 3 heuvels akelig langs de onderkant van de auto schraapte. 20 minuten lang reden we over dat pad ons bij elke drempel meer afvragend of we nu eigenlijk wel goed reden. Maar we zaten goed! Een open plaats met geparkeerde auto's (zowat enkel 4x4s natuurlijk). Hier werden we ontvangen, ingecheckt en naar een dinertafel in de buitenlucht gebracht. Na een heerlijke maaltijd gingen we naar onze tenten, met een zaklamp.. Er was namelijk geen elektriciteit 's nachts, ze hadden enkel zonnepanelen in de middle of nowhere.

De teller stond inmiddels op 4 van de big five, al wilden we graag nog leeuwen in daglicht zien.
Na een heerlijke nacht met een door hun geprepareerd ontbijtpakket om half 6 's ochtends weer naar de gate van het park voor een tweede dag safari...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten